Doğum her kadında farklı etkiler oluşturan doğal ve benzersiz bir olaydır. Bir kadının yaptığı 2 doğum arasında bile farklılıklar oluşmaktadır.
Bebek sahibi olmak çiftler için en büyük isteklerden birisi olmakla birlikte Doğum olana kadar oldukça heyecan verici ve dikkat gerektiren bir süreç oluşmaktadır.
Gebelik oluştuktan sonra anne adaylarının en çok merak ettiği konular bebeğin ne zaman dünyaya geleceği ve Doğum sürecinin nasıl olacağıdır.
Günümüzde en fazla uygulanan yöntem Normal Doğum olsa da farklı durumlarda Sezaryen ile Doğum da doğru ve hayat kurtarıcı yöntem olmaktadır.
Doğum bazı kadınlarda 1 ila 2 saat arasında tamamlanırken bazı vakalarda süre daha uzayıp anneyi fiziksel ve ruhsal olarak zorlayabilmektedir.
Kadınlar Doğum gerçekleşene kadar ne kadar süreceği ve nasıl geçeceği konusunda net bir öngörü sahibi olmamakla birlikte Doğum süreçlerini okuyarak kendilerini sürece daha fazla hazırlayabilirler.
Kadın Doğum Uzmanımız tarafından kaleme alınan bu yazımızda;
- Doğum Çeşitleri Nelerdir?
- Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?
- Doğum Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Doğum Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
sorularının yanıtlarını bulabilir, öğrendiğiniz bilgiler ışığında konforlu bir Hamilelik süreci geçirebilirsiniz.
Bahsettiğimiz konularla veya yazımızda belirtilmeyen durumlarla ilgili sorularınıza cevap bulmak, tecrübeli Kadın Doğum Uzmanlarımız yardımıyla rahat bir Gebelik süreci geçirmek için Hemen Bizi Arayınız…
Doğum Çeşitleri Nelerdir?
Gebe olduğunu öğrenen anne adayları hemen bebeğinin sağlıklı gelişimini ve Doğum yapacağı süreci düşünmeye başlar.
Hamileliğin ilk haftalarında doğum şeklinin nasıl olması gerektiğini belirlemek mümkün olmamakla birlikte ilerleyen zamanda çiftlerin ve özellikle annenin Doğum Çeşitleri arasında tercih yapma şansı oluşmaktadır.
Günümüzde en sık tercih edilen Doğum Yöntemleri arasında;
- Normal Doğum,
- Sezaryen Doğum,
- Suda Doğum,
teknikleri bulunmaktadır.
Doğumun nasıl gerçekleşeceğine bebeğin ve annenin son durumu kontrol edilerek uzman doktorumuz ve anne birlikte karar vermektedirler.
Normal Doğum
Doğal Doğum olarak da bilinen bu yöntem en eski ve en fazla kullanılan doğum çeşididir. Normal Doğum ilaç, ağrı kesici veya herhangi bir tıbbi müdahale olmadan gerçekleştirilir.
Hamileliğin 37 ila 42. haftaları arasında rahimde kasılmalar ile başlayan Normal Doğum ile bebek vajinal yol ile anne karnından çıkarılır.
Normal Doğum 3 temel adımda gerçekleşir;
- Rahimde kasılmalar görülmeye başlaması ile birlikte rahim ağzı 8 ila 10 cm. açılır.
- Bebeğin doğduğu bu aşamada annenin itme ve ıkınma hareketleri akabinde bebek vajinal yoldan dünyaya gelir.
- Plasenta rahimden ayrılır.
Kendisine güvenip sancı ile başa çıkabilen anneler tarafından Normal Doğum tercih edilir. Normal Doğumun tercih edilme nedeni birçok avantajının bulunmasıdır.
Normal Doğumda ilaç kullanılmadığı için annenin doğum anında bilinci yerinde olur. Anne ile bebek arasında ilk saniyede sıkı bir bağ oluşmasına imkan tanır.
Normal Doğumun bir diğer avantajı olarak bebeğin akciğerdeki sıvıyı kolay atması gösterilebilir. Sezaryen uygulanan vakalarda bu süreç daha uzun sürmekte hatta bebekte geçici solunum problemleri görülmektedir.
Ayrıca Normal Doğum ile bebeğini dünyaya getiren annelerde daha fazla endorfin salgılanır. Bu durum annenin günlük hayatına daha hızlı dönmesine yardımcı olur.
Sezaryen Doğum
Normal doğumun riskli olduğu hamileliklerde Sezaryen Doğum uygulanmaktadır. Anestezi kullanılarak Doğum gerçekleştirilen bu yöntemde annenin karnında ve rahminde kesi uygulandığı için cerrahi yöntem olarak ifade edilir.
Sezaryen Doğum genellikle anne veya bebeğin sağlığını tehdit eden durumların tespit edilmesi halinde uygulanan bir doğum yöntemidir.
Sezaryen Doğum gerektiren durumlar şunlardır;
- Bebeğin doğum için doğru pozisyonda olmaması,
- Bebeğin büyük olması,
- Plasentanın erken ayrılması,
- Bebekten düşük kalp atışları alınması,
- Annenin normal doğum sancısını kaldıracak psikolojiye sahip olmaması.
Sezaryen Doğum özellikle son yıllarda çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Veriler incelendiğinde son 4 yılda doğumların %55 i Sezaryen ile yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı ve Kadın Doğum Uzmanları Sezaryen Doğum yönteminin Normal Doğum imkanı olmayan vakalarda kullanılmasını önermektedir.
Genellikle anne adayları Sezaryen ile Normal Doğum kadar acı çekmeyeceklerini düşünerek bu yöntemi tercih etmekledir. Lakin Sezaryen uygulamasının da farklı dezavantajları vardır.
Örneğin Sezaryen Doğum anestezi kullanılarak yapılır. Bu durumda anne Normal Doğumdaki duygusal hissi yaşayamaz. Bebeğiyle kuracağı bağ ve temas olumsuz etkilenir.
Ayrıca Sezaryen sırasında karın ve rahimde kesiler yapıldığı için Doğum sonrası iyileşme süreci daha uzun olur. Hastanede yatış süresi de buna bağlı uzamaktadır.
Suda Doğum
Suda Doğum Normal Doğuma benzeyen, özellikle son yıllarda kullanılmaya başlanmış bir yöntemdir. Anne 35 derecelik ılık bir suyun içerisinde iken Doğum gerçekleşir.
Ilık suyun rahatlatıcı etkisi ile annenin ağrıları azaltılmış olur. İlaçsız ve kesi olmadan doğal şekilde doğum gerçekleşmiş olur.
Suda Doğum bebek içinde farklı bir rahatlık sağlar. 9 ay anne karnında suda kalan bebek çıktığı an yine su olan başka bir ortama geçmiş olacağı için anlık şok etkisi oluşmaz.
Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?
Doğum bebeğin anne karnındaki gelişiminin tamamlanması ile birlikte ortalama hamileliğin 37 ila 42. haftaları arasında gerçekleşir.
Doğum başlamadan önce annede periyodik sancılar ve rahim kasılmaları başlar. Bazı durularda su gelmesi veya nişan gelmesi de doğumun başladığı anlamına gelir.
Bu gibi belirtiler başladığı anda anne hemen doktoruna ulaşmalı ve ondan alacağı bilgilere göre Hemen Hastaneye Gitmelidir…
Doğum Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kadınlar Gebelik sonrası rutin alışkanlıklarının bazılarından vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Hamilelik döneminin doğru şekilde geçilmesi hem annenin hem bebeğin sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
Hamilelik döneminde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler şunlardır;
- Sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünler tüketmek,
- Ağır kaldırmamak ve yorucu hareketlerden kaçınmak,
- Vücudun yeterli dinlenmesi için minimum 8 saat uyumak,
- Alkol ve sigara kullanmamak,
- Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketmemek,
- Sindirimi kolaylaştıracak besinler tüketerek kabızlığı önlemek,
- Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak,
- Doğumu kolaylaştıracak egzersizler yapmak,
- Sadece doktorunuz tarafından uygun görülen ilaçları kullanmak,
- Sentetik kumaş yerine pamuklu ve bol kumaşları tercih etmek
Doğum Sırasında Yapılması Gerekenler
Doğum sırasında kesinlikle sadece doğuma odaklanılmalı ve annede stres oluşturabilecek olumsuz düşüncelerden uzak durulmalıdır.
Normal Doğum yapan anneler için doğumu gerçekleştiren doktoru dinlemeleri, onun komutlarına göre istenenleri yapmaları doğumun kolayca gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır.
Yine Sezaryen ile doğum yapacak anneler içinde doktorunun ve anestezi hekiminin direktiflerini uygulamak sağlıklı bir doğum gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lohusalık Dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde annenin sağlığına en az hamilelik öncesi ve doğum sırasında dikkat edildiği kadar özenli olunması gerekir.
Bebeğin doğumu ile başlayıp ortalama 6 hafta süren bu evrede annenin psikolojisinin ve fizyolojisinin korunması için yardımcı olunması gerekir.
Doğum Sonrası dikkat etmesi gerekenler şunlardır;
- Anne ve Bebek Normal Doğum sonrası 24 saat, Sezaryen Doğum sonrası 48 saat gözetim altında olmalıdır.
- Hastane çıkışı anne dinlenmelidir. Ev içinde küçük hareketler ile kan dolaşımını hızlandırmalıdır.
- Normal Doğum yapan anneler 1 hafta sonra basit hareketler yapabilirken, Sezaryen Doğum yapan anneler ilk 6 ay dikişlerini zorlamamalıdır.
- Annelerin kendi ve bebeklerinin sağlığı için yüksek proteinli besinler tüketmesi gerekir.
- Sigara ve alkol kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Acıdan, gazlı içeceklerden ve yağlı yiyecekler kullanılmamalıdır.
- Kabızlık olmaması için lifli gıdalar ve bol su tüketilmelidir.
- Banyo doktorun izin verdiği gün ve ayakta yapılmalıdır.
- Genital bölgenin bakımına çok özen gösterilmeli, temiz ve kuru tutulmalıdır.
- Bebeği emzirdikten sonra birlikte uyumak annenin vücut direncine katkı sağlayacaktır.
- Süt kanallarının tıkanmaması ve memede enfeksiyon oluşmaması için anne bebeği sık emzirmeli ve artan süt memeden boşaltılmalıdır. Sıcak havlu ile memeye masaj yapılması da sertliğin indirilmesine yardımcı olacaktır.
- Lohusalık bitene kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalı, vajinal kontrol için doktor muayenesi aksatılmamalıdır.