Kürtaj kadınlarda isteği dışında yaşanan gebeliğin tıbbi uygulamalar kullanılarak sonlandırılması işlemidir. Tedavi sırasında kadın rahminden embriyoyu çıkarabilmek için ilaç tedavisi ve gerekirse cerrahi teknikler kullanılır.
Tedavi için kliniğimize ulaşan birçok çiftten cinsel ilişki sırasında korunmalarına rağmen bu gebeliğin gerçekleştiğini duymaktayız. Bilinmelidir ki cinsel birliktelik sırasında kullanılan hiçbir gebelikten korunma yöntemi %100 sonuç garanti edemez.
Kürtaj uygulaması bu şekilde kendilerini hamileliğe hazır hissetmeyen çiftlerde istem dışı oluşan gebeliğin sonlandırılması için kullanılan güvenli tedavi yöntemidir.
Ayrıca kadınların rızası dışında oluşan cinsel birliktelikler sonucunda hamilelik oluşması halinde de Kürtaj bu durumun sonlandırılması için kullanılmaktadır.
Kürtaj İşlemi;
- Ülkemiz yasalarında belirlenen çizgiler içerisine,
- Hastane, klinik veya muayenehane ortamında,
- Alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından (Kadın Doğum Uzmanı, Jinekolog),
yapılması halinde güvenli ve konforlu bir uygulamadır. İşlem sırasında kişiler hiçbir ağrı hissetmediği gibi, uygulama sonrası günlük hayatına kaldıkları yerden devam edebilirler.
18 yaşından büyük kadınlar için eğer gebeliklerinin ilk 10 haftalık evresinde bulunuyorlarsa ve gebeliği sonlandırmak istiyorlarsa Kürtaj Uygulaması (Vakum Aspirasyon Yöntemi ile Kürtaj) yapılmaktadır.
İstemediği veya arzu etmediği bir gebelik yaşayan kadınların geç kalmadan kliniğimize ulaşarak muayene için randevu alması, gebeliğin başarıyla ve yasalara uygun olarak sonlandırılabilmesi için hayati önem arz etmektedir.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj çiftlerde arzu edilmeden gerçekleşen gebelik durumunun yasal ve güvenli bir yöntemle sonlandırılmasıdır.
En fazla kullanıldığı durum istenmeyen hamilelikler olan Kürtaj işlemi bununla birlikte bebekte kalp atışı duyulmayan gebelikleri sonlandırmak için de kullanılır.
Geçmişte rahim ağzından sert aletlerle dokuların kürete edilmesi (kazılması) şeklinde yapılması nedeniyle Kürtaj işlemi Küretaj olarak da bilinmektedir.
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin sağlık alanına yansıyan olumlu etkileri ile birlikte Kürtaj İşlemi sağlıklı ve güvenli bir metot olan Vakum Aspirasyon Yöntemi ile yapılmaktadır.
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?
Kürtaj işleminin kadınlara uygulandığı durumlar şunlardır;
- Arzu edilmeyen gebeliğin sonlandırılması,
- Gebelik esnasında kalp atışı duyulmayan ve gelişim göstermeyen embriyonun alınarak hamileliğin sonlandırılması,
- Anne hayatını riske atan gebeliğin sonlandırılması,
- Vajinada oluşan anormal kanamalarda tanı ve teşhis konulması,
- Rahim duvarında oluşan kalınlaşmalarda teşhis ve tedavi uygulanması.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj geçmiş zamanlarda küret adı verilen ucu sivri bir kaşığa benzeyen metal aletlerle yapılırdı. Kürtaj bilgisi ve yetkinliği olmayan kişiler tarafından yapıldığında kadınlarda rahim hasarlarına neden olarak tekrar gebe kalınamamasına yol açar.
Günümüz teknolojisi ile geliştirilen Vakum Aspirasyon Tekniği bu riskleri ortadan kaldırmıştır. Bu yöntem ile uygulanan Kürtaj tedavisi kadınların sağlığını %100 koruyan güvenli ve konforlu bir uygulama halini almıştır.
Kadın Doğum Uzmanları veya Jinekologlar tarafından en sık kullanılan teknik olan Vakum Aspirasyon Yöntemi ile Kürtaj işlemi şu şekilde yapılmaktadır;
- Hasta muayene edilerek tedavi planı hazırlanır,
- Kürtaj uygulaması için yasal süre ilk 10 haftadır. Ultrason yardımıyla hastanın gebelik haftası tespit edilerek ilk 10 hafta içerisinde ise uygulama yapılır.
- Hastanın rahim ağzı ve vajinası iltihap riskini önlemek için temizlenir,
- Gebelik haftası baz alınarak uygun kanül rahim kanalına yerleştirilir, bu noktadan rahim boşluğuna götürülür,
- Rahim içerisine ulaşan kanül yardımıyla çekme işlemine başlanır,
- Çekme işlemi sonunda ultrason ile doku kalıp kalmadığı kontrol edilir,
- Steril bezler kullanılarak vajina ve rahim ağzı temizlenip işlem tamamlanır.
Kürtaj işlemi ortalama 8 ila 10 dakika süren bir uygulama olup işlem sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmeyen, zararsız ve kolay bir tedavi yöntemidir.
Kürtaj Yasak mı?
Kürtaj Yaptırmak Yasak Değildir… Kürtaj uygulaması kanunlar tarafından belirlenen çizgilerle, steril bir sağlık kuruluşunda, bu alanda eğitim almış hekimler tarafından yapılması halinde yasal bir tedavi yöntemidir.
Anayasada hala yürürlükte olan Aile Planlaması Kanununa göre 18 yaşını tamamlamış her kadın evlilik durumuna bakılmadan Kürtaj yaptırma hakkına sahiptir.
Vicdani ve ahlaki sorumluluğu tamamen kişileri ilgilendiren Kürtaj uygulamasını yaptırmak yasak değildir. Gebeliğinin ilk 10 haftası içerisinde Kürtaj yaptırma hakkı kanunlarla kadınlara sunulmuş bir tedavi seçeneğidir.
Çiftlerde evlilik birlikteliği var ise kadının eşinden izin aldığına dair evrk getirmesi gerekir. Evli olmayan kadınların böyle bir belgeye ihtiyaçları yoktur.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Kürtaj gebeliğin ilk 10 haftası bitmeden yapılması gereken bir işlemdir. Çocuk aldırma olarak da bilinen bu tedavinin klinik şartlarında Kadın Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılması gerekir.
Kadınlarda gebeliğin 10. haftasını geçtikten sonra anormal bir durum oluşması halinde 24. haftaya kadar Kürtaj yapılarak gebelik sonlandırılabilir.
- haftaya kadar Kürtaj yapılmasına izin verilen durumlar arasında bebekten kalp atışı alınamayan gebelikler ve annenin sağlığını riske atan hamilelikler gösterilebilir.
Kürtaj Yasal Gerekliliği
Kadınların Sağlık Bakanlığı onaylı kuruluşlarda uzman doktorlar eliyle Kürtaj tedavisi yaptırabilmesi için dikkat edilen bazı hususlar vardır.
Kürtaj işlemi öncesi kontrol edilen bu hususlar şunlardır;
- İşlemi yapmak isteyen kadın 18 yaşını tamamlamış olmalıdır.
- Eğer evli ise eşinin onayı olmalıdır.
- Gebelik yaşayan kadının yaşı 15 ila 18 aralığında ise ailesinin izni olmalıdır.
Burada belirtilen durumlar dışında 15 yaşından küçük gebelik vakaları da Kürtaj işlemi için kliniklere gelmektedir. Bu gibi durumlarda ailenin onayı olsa dahi sağlık kuruluşu durumu kolluk kuvvetlerine iletecektir.
Kürtaj Gizliliği
Kadınların en çok merak ettiği durumlardan birisi Kürtaj sonrası uygulamaya dair bilgilerin gizliliği olmaktadır. Kürtaj yapılan kadının tüm bilgileri sağlık kuruluşu tarafından gizli tutulur. Hastanın izni ve bilgisi olmadan kimseyle paylaşılamaz.
Adli makamlar talep etmediği sürece bu bilgiler gizli tutulmaktadır. Bu durum sadece Kürtaj işlemi için değil Hasta Hakları Yönetmeliğinin 23. Maddesi gereğince tüm sağlık uygulamaları için geçerlidir.
Kürtaj Yapıldığı Belli Olur mu?
Kürtaj Yapıldığı Asla Anlaşılmaz… Kaliteli bir sağlık kuruluşunda, alanında uzmanlaşmış bir doktor tarafından gerçekleştirilen Kürtaj işlemi sonrasında kişiye uygulamanın yapıldığına dair bir şüphe kalmaz.
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Kürtaj ortalama 8 – 10 dakika süren güvenli ve konforlu bir tedavi yöntemidir. İşlemden yaklaşık 1 saat kadar önce kliniğe gelen hastalar, uygulama sonrası yarım saat dinlendikten sonra günlük yaşamına geri dönebilirler.
Kürtaj Fiyatları
Kürtaj Fiyatları hakkında bilgi almak için ulaştığınız sağlık kuruluşlarından farklı ücretler duyabilirsiniz. Sağlık alanında yapılan uygulamalar için hasta muayene edilmeden kesin bir fiyat vermek mümkün değildir.
Kürtaj Fiyatları 2022 yılında birçok etmene bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte bu etmeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hastanın yaşı ve fiziksel yapısı,
- Gebeliğin haftası,
- Uygulamada kullanılan anestezi çeşidi (lokal veya genel),
- İşlemin yapılacağı klinik ve uzmanın tecrübesi,
Kürtaj uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak, uzmanımız tarafından muayene edilip tedavi olmak için Hemen Bize Ulaşın…